10 Nisan 2012 Salı

Otizmli Bireyleri İş Yaşamına Dahil Etme


Geçtiğimiz yıl MIT öncülüğünde Toyota'nın katkılarıyla düzenlenen iş planı yarışmasında birinciliği kazanan "Yüksek fonksiyonlu otizmli kişilere eğitim verdikten sonra Türkiye ve diğer ülkelerdeki yazlılım firmalarına test ve kalite kontrolü hizmeti sunmayı" amaçlayan projesiyle Uzmanlar Danışmanlık olmuştu.

Proje hakkında
Yüksek fonksiyonlu otizm ve Asperger sendromunun özellikleri artık tüm dünyadaki iş çevrelerinde bir özür ya da eksiklik değil bir artı-değer olarak görülmeye başlandı. Dünyada bazı şirketler otizmli kişilere özgü olan bu özellikleri değerlendirerek bilişim sektöründe, özellikle yazılım testleri ve veri kayıtları ve çevrimleri konusunda hizmet vermeye başladılar. Bu şirketler diğer yazılım şirketleriyle aynı ekonomik koşullarda rekabet etmekte ve çalışanlarının kendilerine özgü özelliklerinden dolayı daha yüksek kalitede hizmet verebilmektedirler.
Otizmli bireylerin ortalama insanlardan farklı olarak yazılım ve regresyon testi gibi konularda onları avantajlı kılan özelliklerini, tam da bu konuda performans sıkıntısı çeken ve ürün kalitesini yüksek tutmakta zorlanan yazılım şirketlerinin hizmetine sunmanın, sosyal sorumluluk ile efektif mühendisliği kolkola yürütme şansına sahip olmanın yani desteğe ihtiyacı olan bu iki tamamen farklı topluluğu (yüksek fonsiyonlu otizmliler ve kalite sıkıntısı çeken yazılım şirketleri) birbirinin hizmetine açmanın dünyada yeni yeni yeşermeye başlayan yapıcı ve heyecanlandırıcı bir oluşum olduğunu düşünüyoruz ve bunu Türkiye'de kurmak ve yaşatmak istiyoruz.

Sevindiren bir gelişme...
Türkiye'de yüksek fonksiyonlu otizmli bireylerin eğitim ve istihdamı için 3 yıl içinde yaptıkları tanıtım çalışmaları, alt yapı araştırmaları (iş modeli ve projelendirme), müşteri ve paydaş arayışları,  uygun özel eğitim ve iş pozisyonları tetkikleri sonucunda Uzmanlar Yazılım ve Danışmanlık Hizmetleri önemli bir noktaya gelmişti.

Specialisterne kurucusu Thorkil Sonne ziyaretinin ardından ülkemizde edindiği izlenimler, yaşadığı pozitif tecrübeler ile Türkiye'nin Specialisterne ailesi için önemli bir kazanım olacağını açıkladı. Kendisi ve Specialist People Foundation Genel Müdürü Steen Thygesen Mart ayı itibari ile Specialisterne Türkiye çalışmalarına Uzmanlar kurucusu Petek Özgül'ün koordinatörlüğünde başlandığını açıkladı. 
Bu gurur verici gelişmeyi sizlerle paylaşmak istedik. Çalışmalarına Mayıs ayında başlayacaklar. Hedefleri ise 2012 yılı bitmeden ilk pilot projeyi gerçekleştirmek. 


Neye ihtiyaçları var?
Öncelikle sponsorlara:
Sponsor dosyası için: http://www.uzmanlardanismanlik.com/SpecialisterneTR.pdf
Bu konuda uzmanlaşmış eğitmenlere
Projenin duyurulmasına
Otizmli birey ve ailelere ulaşmaya

Daha fazla bilgi için


0 yorum:

Yorum Gönder